Matrester – en värdefull resurs

Dina matrester blir värdefulla om du lägger dem i papperspåsen. Då omvandlas de till biogas och biogödsel – ett riktigt lyckat kretslopp.

Vad ska läggas i papperspåsen?

En enkel tumregel är att det du lägger i papperspåsen ska vara sådant som ruttnar. Det utsorterade matavfallet rötas nämligen för att kunna bli biogas och biogödsel.

Du kan därför lägga i skal och rester av grönsaker, frukt, kött, fisk och skaldjur. Pasta, potatis och ris är också utmärkt, precis som rester av bröd. Även teblad, kaffesump, kaffefilter och tepåsar.

Använder du lite hushållspapper för att rensa slasken kan det också åka med i påsen.

Vad ska inte läggas i papperspåsen?

Du ska inte lägga förpackningar, papper, tobak, plast och sådant som ska till annan återvinning. Plast förstör rötningen så att vi inte får ut biogas och biogödsel. Plasten kan dessutom hamna i jorden på jordbruk.

Kraftigt besprutade snittblommor har gifter på sig som inte heller ska ut på jordbruk. Det är därför viktigt att det bara är matrester i papperspåsen.

Så här gör du:

  • Använd alltid hållaren som låter påsen luftas. Hink eller plastpåse gör att papperspåsen blöter igenom.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
  • Fyll inte påsen ända upp. För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i hushållspapper.
  • Byt papperspåse så ofta du behöver. Du stänger påsen genom att dra bort den vita remsan och vika ner limkanten till påsen. Då slipper du att innehållet läcker ut.
  • Flytande fett häller du i flaska och lämnar till Returen eller Tveta.

Behöver du fler papperspåsar?

  • Bor du i hus och har egen soptunna, ta en tom påse och sätt fast i soptunnelocket så får du en ny bunt.
  • Bor du i lägenhet, prata med din hyresvärd.